Departe de a fi un moft, îngrijirea aspectului dinţilor este o preocupare la fel de importantă precum este şi cea legată de sănătatea acestora. De aceea, estetica dentară este un domeniu în care inovaţiile evoluează într-un ritm halucinant, venind cu soluţii pentru orice tip de provocare. Iar printre cele mai eficiente soluţii de cosmetică dentară, faţetele dentare sunt cele mai populare la acest moment. Şi pe bună dreptate! Non-invazive sau minim-invazive, rezistente în timp, fără durere la aplicare şi fără să provoace disconfort ulterior, faţetele dentare ajustează cu succes imperfecţiunile danturii. Iar odată cu acest lucru, aduc un plus de farmec natural, prin zâmbete largi şi încrezătoare.
Aşa cum sugerează şi numele acestora – faţetele dentare sunt o formă de acoperire a unor imperfecţiuni dentare cu ajutorul unor mici “paravane”. Învelişurile imită aspectul dinţilor, sunt realizate în laborator şi sunt aplicate pe dinţi de către medicul stomatolog, prin lipire/cimentare, pentru a masca şi a corecta inesteticul dentar.
Faţetarea dinţilor este, prin urmare, un artificiu de înfrumuseţare a danturii într-un mod simplu şi eficient, care se recomandă cu succes într-o gamă extinsă de situaţii care nu impun nici albirea dinţilor, nici aplicarea coroanelor dentare şi nici a implanturilor dentare.
Mai exact, faţetele sunt potrivite pentru dinţii care prezintă diferite tipuri de defecte care pot fi acoperite, printre care se numără dinţii ciobiţi, sparţi, fisuraţi, pătaţi, depărtaţi, deviaţi, rotiţi, diformi etc. Dar nu numai, fiind folosite şi alături de alte proceduri medicale stomatologice, pentru a ajunge la rezultate mulţumitoare şi mai puţin costisitoare.
Tehnologia este într-o continuă dezvoltare, iar variantele de faţetare a dinţilor se extind chiar în acest moment, fără a fi cuprinse în totalitate în acest material. De aceea, opţiunile se încadrează în principii de clasificare determinate de materialul din care sunt realizate faţetele dentare, de tehnologia implicată în realizarea lor (prin metoda manuală, 3D sau combinată), de modul de pregătire a dinţilor înainte de aplicare, de rezistenţa în timp şi de poziţia dinţilor vizaţi spre acoperire, din structura danturii.
Dar, pentru familiarizarea cu tipurile de faţete existente la acest moment, cele două mari categorii sunt:
Însă, alegerea faţetelor dentare potrivite nu se poate face decât personalizat, în urma consultaţiei şi la recomandarea medicului stomatolog, fiind vorba de o stabilire a nevoilor estetice şi a soluţiilor corecte, de la caz la caz. Iar acest lucru determină, bineînţeles, şi preţurile faţetelor dentare, care nu pot fi, de asemenea, generalizate.
Materialul, tehnica, suprafaţa de acoperit, starea de sănătate a dinţilor sunt date definitorii pentru a putea alege cea mai bună variantă pentru fiecare caz în parte. De aceea, o programare la o consultaţie la clinica X din Cluj este primul şi cel mai important pas spre alegerea potrivită a faţetelor dentare, spre o estimare corectă a preţurilor şi spre cel mai frumos zâmbet. Al tău!
Toate drepturile rezervate © Oana Lor Dent SRL | operated by Dental Marketing