Departe de a fi un moft, îngrijirea aspectului dinţilor este o preocupare la fel de importantă precum este şi cea legată de sănătatea acestora. De aceea, estetica dentară este un domeniu în care inovaţiile evoluează într-un ritm halucinant, venind cu soluţii pentru orice tip de provocare. Iar printre cele mai eficiente soluţii de cosmetică dentară, faţetele dentare sunt cele mai populare la acest moment. Şi pe bună dreptate! Non-invazive sau minim-invazive, rezistente în timp, fără durere la aplicare şi fără să provoace disconfort ulterior, faţetele dentare ajustează cu succes imperfecţiunile danturii. Iar odată cu acest lucru, aduc un plus de farmec natural, prin zâmbete largi şi încrezătoare.

fatete dentare cluj, dentist, cabinet stomatologic Cluj

Ce sunt faţetele dentare?

Aşa cum sugerează şi numele acestora – faţetele dentare sunt o formă de acoperire a unor imperfecţiuni dentare cu ajutorul unor mici “paravane”. Învelişurile imită aspectul dinţilor, sunt realizate în laborator şi sunt aplicate pe dinţi de către medicul stomatolog, prin lipire/cimentare, pentru a masca şi a corecta inesteticul dentar.

Faţetarea dinţilor este, prin urmare, un artificiu de înfrumuseţare a danturii într-un mod simplu şi eficient, care se recomandă cu succes într-o gamă extinsă de situaţii care nu impun nici albirea dinţilor, nici aplicarea coroanelor dentare şi nici a implanturilor dentare.

În ce situaţii sunt recomandate faţetele dentare?

Mai exact, faţetele sunt potrivite pentru dinţii care prezintă diferite tipuri de defecte care pot fi acoperite, printre care se numără dinţii ciobiţi, sparţi, fisuraţi, pătaţi, depărtaţi, deviaţi, rotiţi, diformi etc. Dar nu numai, fiind folosite şi alături de alte proceduri medicale stomatologice, pentru a ajunge la rezultate mulţumitoare şi mai puţin costisitoare.

fatete dentare cluj, dentist, cabinet stomatologic Cluj

Ce opţiuni există la acest moment?

Tehnologia este într-o continuă dezvoltare, iar variantele de faţetare a dinţilor se extind chiar în acest moment, fără a fi cuprinse în totalitate în acest material. De aceea, opţiunile se încadrează în principii de clasificare determinate de materialul din care sunt realizate faţetele dentare, de tehnologia implicată în realizarea lor (prin metoda manuală, 3D sau combinată), de modul de pregătire a dinţilor înainte de aplicare, de rezistenţa în timp şi de poziţia dinţilor vizaţi spre acoperire, din structura danturii.

Dar, pentru familiarizarea cu tipurile de faţete existente la acest moment, cele două mari categorii sunt:

 • faţete care necesită o pregătire a dinţilor prin îndepărtarea unui strat subţire de smalţ înainte de aplicare (etapa de şlefuire este numită “prep” şi implică purtarea permanentă ulterioară, cu înlocuirea faţetelor în timp)
 • faţete care se pot aplica fără nicio pregătire prealabilă (faţete “no-prep”, care se pot înlătura ulterior, fără a fi o neapărată nevoie de înlocuire cu altele).

În privinţa materialelor folosite, opţiunile din prezent sunt:

 • Faţete dentare ceramice / faţete dentare din porţelan: Sunt cele mai folosite şi cu rezultate remarcabile, fiind apreciate atât pentru aspectul natural al danturii pe care îl creează, cât şi pentru rezistenţa pe care o dovedesc în timp. Sunt biocompatibile, nu se pătează uşor, au nevoie de etapa de şlefuire pentru a fi montate (iar procesul presupune mai multe etape, printre care şi acomodarea, fiind create personalizat), iar după 10-15 ani necesită înlocuire.
 • Faţete dentare “Lumineers”: Extrem de subţiri, translucide, faţetele Lumineers sunt realizate din porţelan cerinat, sunt mai rezistente decât faţetele de porţelan tradiţional, nu necesită pregătirea de şlefuire a dinţilor şi se pot îndepărta uşor de pe dinţi, fără a fi necesară înlocuirea faţetelor.
 • Sunt recomandate mai ales în cazurile în care dinţii sunt într-o stare bună de sănătate, iar corecturile de aspect dorite nu sunt majore.
 • Faţete dentare din ceramică E-max: Sunt cele care imită cel mai bine dintele natural, sunt foarte rezistente în timp (mult mai dure şi mai rezistente la uzură decât cele din porţelan cerinat) şi au nevoie de etapa “prep” înainte de aplicare şi tratamentul este ireversibil (nu se poate renunţa la faţete, doar se pot înlocui, dată fiind şlefuirea prealabilă a dinţilor)
 • Faţete dentare Da Vinci (material ceramic subţire)
 • Faţete dentare din materiale nanoceramice
 • Faţete dentare din material compozit: În general, aceste faţete sunt temporare sau sunt indicate în situaţiile în care dinţii naturali nu sunt foarte afectaţi şi au nevoie de mici corecţii. Acestea se aplică foarte uşor (într-o singură şedinţă, în general), însă au cea mai redusă rezistenţă în timp.
 • Faţetele dentare din zirconiu:
 • Mai puţin versatile privind gama de culori, deoarece au o singură nuanţă de alb uniform, sunt foarte rezistente în timp şi sunt folosite mai ales în situaţiile în care lucrările sunt ample (acoperirea unei suprafeţe mari din dantură şi/sau alături de aplicarea unor coroane dentare).
 • Fațete dentare Mac (un material dur şi care nu se pătează uşor).

fatete dentare cluj, dentist, cabinet stomatologic Cluj

În privinţa zonei mascate:

 • Faţete frontale
 • Faţete dentare palatale – folosite mai ales pentru restaurarea dinţilor posteriori (zonele cu dinţii masticatori mari).

Însă, alegerea faţetelor dentare potrivite nu se poate face decât personalizat, în urma consultaţiei şi la recomandarea medicului stomatolog, fiind vorba de o stabilire a nevoilor estetice şi a soluţiilor corecte, de la caz la caz. Iar acest lucru determină, bineînţeles, şi preţurile faţetelor dentare, care nu pot fi, de asemenea, generalizate.

Materialul, tehnica, suprafaţa de acoperit, starea de sănătate a dinţilor sunt date definitorii pentru a putea alege cea mai bună variantă pentru fiecare caz în parte. De aceea, o programare la o consultaţie la clinica X din Cluj este primul şi cel mai important pas spre alegerea potrivită a faţetelor dentare, spre o estimare corectă a preţurilor şi spre cel mai frumos zâmbet. Al tău!