Aparat dentar Cluj

Aparatul dentar, cunoscut si sub denumirea de “aparat ortodontic”, este un dispozitiv medical utilizat pentru corectarea pozitiei dintilor si a maxilarelor. Aceste dispozitive sunt folosite in tratamentul ortodontic pentru a imbunatati functia si estetica dentara, precum si pentru a corecta problemele de aliniere dentara si de muscatura.

Tipuri de aparat dentar

Exista mai multe tipuri de aparat dentar disponibile, iar alegerea potrivita depinde de nevoile si preferintele individuale ale pacientului. Iata cateva informatii generale despre aparatele dentare.

Aparate dentare fixe: Aparatele dentare fixe sunt cele mai comune si constau in bracketuri metalice sau ceramice care sunt lipite pe suprafata dintilor si conectate intre ele cu ajutorul unui fir metalic numit arc. Aparatele dentare fixe sunt eficiente in corectarea problemelor de aliniere si sunt folosite atat in tratamentul copiilor, cat si al adultilor.
Aparate dentare mobile: Aparatele dentare mobile sunt dispozitive detasabile care pot fi scoase din gura pentru curatare si igienizare. Acestea sunt folosite in special in tratamentul copiilor si pot fi personalizate pentru a corecta anumite probleme dentare.
Aparate dentare invizibile: Aparatele dentare invizibile, cum ar fi Invisalign, Spark, ClearCorrect sunt dispozitive transparente si detasabile care sunt mai putin vizibile si mai confortabile decat aparatele dentare traditionale. Acestea sunt o optiune populara pentru pacientii adulti care doresc sa corecteze problemele dentare fara a afecta aspectul estetic al zambetului.

dr Cazan Geanina @ cabinet stomatologic Cluj, stomatologie Cluj

dr. Cazan Geanina

medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala

Indiferent de tipul de aparat dentar ales, este important sa urmezi recomandarile medicului ortodont pentru a obtine rezultatele dorite si pentru a mentine sanatatea dentara pe durata tratamentului. Aparatele dentare pot fi o solutie eficienta pentru corectarea problemelor de aliniere si pentru obtinerea unui zambet frumos si sanatos.

Aparatele dentare fixe sunt dispozitive ortodontice care utilizeaza bracketuri metalice sau ceramice lipite pe suprafata dintilor si conectate intre ele cu ajutorul unui fir metalic numit arc. Acestea sunt folosite pentru a corecta problemele de aliniere dentara si de muscatura. Exista diferite tipuri de aparate dentare fixe, incluzand cele din metal, ceramic sau safir.

Aparat dentar Cluj, gutiere dentare Invisalign ortodontie

Aparat dentar fix metalic in Cluj

Indicatii: Aparatele dentare metalice sunt recomandate pentru corectarea unei game variate de probleme, cum ar fi dinti strambi, spatii intre dinti, muscatura incorecta sau aliniere incorecta a dintilor.
Contraindicatii: Potentiale contraindicatii pot include alergii la metale sau sensibilitate crescuta la materialele metalice.
Avantaje: Cost mai redus, durabilitate si rezistenta in timp. Eficienta in corectarea problemelor ortodontice.
Dezavantaje: Vizibilitate ridicata datorita metalului. Potential disconfort initial in primele zile de purtare.

Aparat dentar Cluj, gutiere dentare Invisalign ortodontie

Aparat dentar fix ceramic in Cluj

Indicatii: Aparatele dentare ceramice sunt recomandate pentru pacientii care doresc o optiune mai estetica; sunt mai putin vizibile.
Contraindicatii: Nu sunt recomandate pentru pacientii cu sensibilitate la materiale ceramice sau care au obiceiuri care ar putea deteriora bracketurile ceramice.
Avantaje: Estetica superioara datorita culorii similare cu cea a dintilor. Mai putin vizibile decat aparatele dentare metalice. Eficienta in corectarea problemelor ortodontice.
Dezavantaje: Mai fragile si costisitoare decat aparatele metalice.

Aparat dentar Cluj, gutiere dentare Invisalign ortodontie

Aparat dentar fix din safir in Cluj

Indicatii: Aparatele dentare fixe din safir sunt recomandate pentru pacientii care doresc o optiune estetica superioara, deoarece cristalul de safir este transparent si aproape invizibil.
Contraindicatii: Nu sunt recomandate pentru pacientii cu buget limitat, deoarece sunt mai costisitoare.
Avantaje: Estetica superioara datorita transparentei safirului. Mai putin vizibile decat cele metalice si ceramice. Durabilitate / rezistenta.
Dezavantaje: Cost mai ridicat decat aparatele dentare metalice si ceramice. Potential disconfort initial.

Aparat dentar Cluj, gutiere dentare Invisalign ortodontie

Inainte de a alege un tip de aparat dentar fix, este recomandat sa consulti medicul ortodont pentru evaluarea si recomandarile personalizate. Fiecare tip de aparat dentar fix are avantaje si dezavantaje specifice, iar alegerea potrivita depinde de nevoile si preferintele individuale ale pacientului.

Programeaza-te!

Click pe buton, pentru a solicita programare online.

Aparat dentar mobil

Aparatele dentare mobile, cunoscute si sub denumirea de “aparate detasabile” sau “aparate dentare placi”, sunt dispozitive ortodontice care pot fi scoase din gura pentru curatare si igienizare. Acestea sunt folosite in tratamentul ortodontic, in special la copii, pentru corectarea problemelor de aliniere dentara si de muscatura. Iata mai multe detalii despre aparatul dentar mobil, inclusiv indicatii, contraindicatii, avantaje si dezavantaje:

Indicatii pentru aparatul dentar mobil:

 • Corectarea problemelor de aliniere dentara, cum ar fi dinti strambi sau muscatura incorecta.
 • Corectarea problemelor de spatiu sau de aliniere a dintilor in cazul copiilor cu dentitie mixta.
 • Mentinerea pozitiei corecte a dintilor dupa indepartarea aparatului dentar fix.

Contraindicatii pentru aparatul dentar mobil:

 • Pacientii cu probleme severe de aliniere dentara sau muscatura ar putea avea nevoie de un tratament ortodontic mai intensiv cu aparate dentare fixe.
 • Pacientii cu obiceiuri care ar putea afecta eficacitatea aparatului mobil, cum ar fi suptul degetului sau a palariei.

Avantaje ale aparatului dentar mobil:

 • Poate fi scos din gura pentru curatare si igienizare, ceea ce faciliteaza mentinerea unei igiene orale sanatoase.
 • Mai confortabil decat aparatele dentare fixe, deoarece nu exista bracketuri sau fire metalice care sa provoace disconfort.
 • Poate fi personalizat pentru a corecta problemele specifice ale fiecarui pacient.

Dezavantaje ale aparatului dentar mobil:

 • Necesita disciplina pentru a fi purtat conform recomandarilor medicului ortodont.
 • Poate fi mai putin eficient in corectarea unor probleme ortodontice complexe sau severe in comparatie cu aparatele dentare fixe.
 • Poate fi mai costisitor in unele cazuri, in functie de complexitatea tratamentului si de necesitatea unei personalizari mai avansate.

Aparatele dentare mobile sunt o optiune eficienta in tratamentul ortodontic, in special pentru copii sau pentru pacientii care doresc o alternativa mai confortabila si mai usor de intretinut decat aparatele dentare fixe.

Zambetul tau "Hollywood Smile"

Aparat dentar invizibil in Cluj

Aparatele dentare invizibile sunt dispozitive ortodontice transparente si detasabile, cum ar fi Invisalign, Spark, ClearCorrect care sunt utilizate pentru corectarea problemelor de aliniere dentara si de muscatura. Acestea sunt o optiune populara pentru pacientii care doresc sa isi corecteze problemele dentare fara a afecta aspectul estetic al zambetului. Iata mai multe detalii despre aparatele dentare invizibile, inclusiv indicatii, contraindicatii, avantaje si dezavantaje:

Indicatii pentru aparatele dentare invizibile:

 • Corectarea dintilor strambi sau supraaglomerati.
 • Corectarea spatiilor intre dinti.
 • Corectarea muscaturii incorecte, cum ar fi suprapozitia sau inghesuirea dintilor.
 • Corectarea problemelor de aliniere a dintilor fara a compromite aspectul estetic al zambetului.

Contraindicatii pentru aparatele dentare invizibile:

 • Pacientii cu probleme ortodontice severe sau complexe pot necesita o optiune de tratament mai intensiva, cum ar fi aparatele dentare fixe.
 • Pacientii cu obiceiuri care ar putea afecta eficacitatea aparatului invizibil, cum ar fi obiceiul de a musca obiecte dure sau de a suge degetul.

Avantaje ale aparatelor dentare invizibile:

 • Aspect estetic placut, datorita transparentei si discretiei aparatului.
 • Confort sporit datorita absentei bracketurilor si a firelor metalice.
 • Aparatul este detasabil, ceea ce faciliteaza igiena orala si permite pacientului sa manance fara restrictii.
 • Proces de tratament mai comod si mai putin invaziv decat in cazul aparatelor dentare fixe.

 

Dezavantaje ale aparatelor dentare invizibile:

 • Costul poate fi mai mare decat in cazul aparatelor dentare fixe.
 • Necesita responsabilitate si disciplina din partea pacientului pentru a purta aparatul conform recomandarilor medicului ortodont.
 • Nu sunt potrivite pentru toate tipurile de probleme ortodontice si pot fi mai putin eficiente in corectarea unor probleme complexe.

Aparatele dentare invizibile reprezinta o optiune moderna si estetica pentru corectarea problemelor dentare, oferind un echilibru intre eficacitatea tratamentului si aspectul estetic al zambetului.

Recomandari dupa aplicarea aparatului dentar invizibil:

Dupa aplicarea aparatelor ortodontice, este important sa urmezi anumite indicatii si recomandari pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic si pentru a mentine sanatatea si confortul oral. Iata cateva indicatii generale dupa aplicarea aparatelor ortodontice:

 • Respecta programul de vizite la medicul ortodont: Este important sa urmezi programul stabilit de medicul ortodont pentru ajustarile si verificarile periodice ale aparatului ortodontic. Vizitele regulate sunt esentiale pentru monitorizarea progresului tratamentului si pentru efectuarea oricaror modificari necesare.
 • Mentine o igiena orala riguroasa: Curatarea corecta a dintilor si a aparatului ortodontic este cruciala pentru prevenirea cariilor, inflamatiilor gingivale si altor probleme dentare. Foloseste periuta de dinti si ata dentara conform recomandarilor medicului ortodont si efectueaza igiena orala dupa fiecare masa.
 • Evita alimentele tari si lipicioase: Alimentele tari sau lipicioase pot afecta aparatul ortodontic si pot cauza daune. Incearca sa eviti alimentele precum guma de mestecat, nuci, bomboane tari sau alimente care necesita muscaturi puternice.
 • Poarta dispozitivul conform recomandarilor: Daca ai primit un aparat ortodontic detasabil sau alte dispozitive suplimentare, poarta-le conform indicatiilor medicului ortodont pentru a asigura eficacitatea tratamentului.
 • Evita obiceiurile daunatoare: Evita obiceiurile precum muscatul unghiilor, suptul degetului sau a obiectelor, care pot afecta eficacitatea aparatului ortodontic si pot incetini progresul tratamentului.
 • Raporteaza orice disconfort sau problema: Daca experimentezi disconfort, durere sau probleme cu aparatul ortodontic, contacteaza imediat medicul ortodont pentru a primi indrumari si asistenta adecvata.
 • Ai rabdare si fii disciplinat: Tratamentul ortodontic poate dura un anumit timp pentru a obtine rezultatele dorite. Fii rabdator, respecta indicatiile medicului ortodont si fii disciplinat in urmarea recomandarilor pentru a obtine rezultate optime.

Respectarea indicatiilor dupa aplicarea aparatelor ortodontice este esentiala pentru succesul tratamentului ortodontic si pentru obtinerea rezultatelor dorite. Nu ezita sa consulti medicul ortodont pentru orice intrebari sau nelamuriri pe parcursul tratamentului.

Avantaje aparate ortodontice

Beneficiile si avantajele aparatelor ortodontice, indiferent de tipul acestora (fixe, mobile sau invizibile), includ o serie de aspecte pozitive care contribuie la sanatatea si estetica zambetului pacientului. Iata cateva beneficii si avantaje generale ale aparatelor ortodontice:

 • Corectarea problemelor dentare: Aparatele ortodontice sunt folosite pentru corectarea problemelor de aliniere dentara, muscatura incorecta, dinti strambi sau incrucisati, spatii intre dinti si alte anomalii dentare. Aceste dispozitive ajuta la alinierea corecta a dintilor si la obtinerea unei muscaturi sanatoase.
 • Imbunatatirea sanatatii orale: Corectarea problemelor dentare cu ajutorul aparatelor ortodontice contribuie la imbunatatirea sanatatii orale generale. Dintii aliniati corect sunt mai usor de curatat si de intretinut, reducand riscul de carii, inflamatii gingivale si alte probleme dentare.
 • Imbunatatirea functiei orale: Muscatura corecta obtinuta prin tratamentul ortodontic ajuta la imbunatatirea functiei orale, facilitand mestecarea si vorbirea corecta.
 • Estetica imbunatatita a zambetului: Aparatele ortodontice contribuie la obtinerea unui zambet frumos si armonios, datorita alinierii corecte a dintilor si a muscaturii. Acest lucru poate creste increderea si increderea in sine a pacientului.
 • Prevenirea problemelor dentare viitoare: Corectarea problemelor dentare in timp util cu ajutorul aparatelor ortodontice poate preveni aparitia unor probleme mai grave in viitor, cum ar fi uzura anormala a dintilor, probleme articulare sau dificultati de vorbire.
 • Tratament ortodontic personalizat: Aparatele ortodontice pot fi personalizate pentru fiecare pacient in parte, pentru a se potrivi nevoilor si obiectivelor individuale de tratament.
 • Optiuni variate de tratament: Exista diverse tipuri de aparate ortodontice disponibile, cum ar fi cele fixe, mobile sau invizibile, oferind pacientilor optiuni diverse in functie de preferinte si necesitati.

Programeaza-te!

Click pe buton, pentru a solicita programare online.

Concluzii tratament cu aparat dentar Cluj

In concluzie, aparatul ortodontic are multiple beneficii si avantaje care contribuie la imbunatatirea sanatatii dentare, esteticii zambetului si calitatii vietii pacientului. Este important sa consulti un medic ortodont pentru evaluarea si recomandarile personalizate inainte de a incepe un tratament ortodontic.

Zambetul tau este prioritatea noastra. Servicii profesionale.

Servicii profesionale

Oferim o gama variata de servicii stomatologice de inalta calitate, personalizate pentru nevoile tale unice. Echipa noastra de medici se angajeaza sa iti ofere un zambet sanatos si stralucitor.

Tehnologie avansata

Folosim tehnologie de varf pentru a-ti asigura cea mai buna experienta stomatologica posibila. De la diagnoza la tratament, suntem mereu la curent cu ultimele avansuri din domeniu pentru beneficiul tau.

TRATAMENTE STOMATOLOGIE CLUJ

# cabinet stomatologic # dentist Cluj-Napoca

Oferim o gama completa de tratamente dentare / stomatologice, incepand de la controale de rutina pana la proceduri complexe. Echipa noastra utilizeaza tehnologie moderna pentru a-ti oferi ingrijirea de care ai nevoie.

Implant dentar

Redam frumusetea zambetului tau, inlocuind dintii lipsa cu implanturi de calitate superioara.

Coroana dentara

Reconstruim si protejam dintii afectati, folosind coroane personalizate si estetice.

Obturatie dentara

Tratam cariile si restauram functionalitatea dintilor cu obturatii durabile si discrete.

Fatete dentare

Corectam imperfectiunile dintilor, aplicand fatete subtiri si naturale.

Extractii dentare

Efectuam extractii dentare in conditii de maxima siguranta si confort pentru pacient.

Albire dentara

Oferim solutii profesionale de albire pentru un zambet mai stralucitor si mai alb.

Trat. endodontic

Salvam dintii afectati de infectii, realizand tratamente pe canal eficiente si fara durere.

Igienizare dentara

Asiguram sanatatea si estetica zambetului tau, printr-o igienizare dentara profesionala.

Pentru un zambet de invidiat...​

Alaturi de tine!

Impreuna, construim un zambet de invidiat!
Urmeaza-ne in calatoria spre sanatatea orala ideala
si exploreaza ofertele noastre speciale,
sfaturile experte si noutatile din lumea stomatologiei.