Proteze dentare Cluj

Protezele dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru inlocuirea dintilor lipsa si restabilirea functiei masticatorii, a vorbirii si esteticii zambetului. Se utilizeaza pentru pacientii care au pierdut dinti  cat si pentru pacientii care doresc sa imbunatateasca aspectul estetic si functional al zambetului.

Proteza dentara / protetica dentara

Protetica dentara este specialitatea stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea, planificarea tratamentului, reabilitarea si intretinerea functiei orale; de asemenea contribuie la dobandirea sau mentinerea confortului, aspectului danturii si sanatatii dentare a pacientilor care prezinta afectiuni clinice asociate cu dinti lipsa, dinti care prezinta diferite grade de distructie sau tesuturi orale si maxilo-faciale afectate de diferite boli. 

Deci, protetica dentara este domeniul stomatologiei care se concentreaza pe proteze dentare, in principal, dar si fatete dentare, coroane dentare.

Tratamentele de protetica dentara propun refacerea sau inlocuirea unuia sau a mai multor dinti care si-au pierdut capacitatea functionala, sau au fost pierduti complet (edentatie)  in urma avansarii proceselor carioase sau alte fenomene distructive.

Exista mai multe tipuri de proteze dentare disponibile, fiecare avand caracteristici specifice si fiind recomandate in functie de nevoile si conditiile individuale ale pacientului. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de proteze dentare:

dr Coman Alexandrina @ cabinet stomatologic Cluj, stomatologie Cluj

dr. Coman Alexandrina

medic dentist, competenta protetica dentara

Proteza dentara fixa / proteza dentara mobila

Coroane dentare (proteze dentare fixe): Acestea sunt proteze dentare fixe care acopera un dinte deteriorat sau lipsa, restabilind forma, functia si estetica acestuia.
Punti dentare (proteze dentare fixe): Protezele fixe care inlocuiesc unul sau mai multi dinti lipsa, fiind fixate de dintii adiacenti sau de implanturi dentare.
Proteze dentare partiale (proteze dentare mobile): Acestea sunt proteze mobile care inlocuiesc unul sau mai multi dinti lipsa, fiind fixate pe dintii naturali ramasi cu ajutorul carligelor sau a altor sisteme de retentie.
Proteze dentare totale (proteze dentare mobile): Cunoscute si sub numele de proteze dentare totale, acestea inlocuiesc toti dintii unei arcade dentare si sunt sustinute de tesutul gingival si de structura osoasa a maxilarului sau mandibulei.

Proteze dentare Cluj, coroane dentare zirconiu Cluj-Napoca

Proteza dentara pe implant in Cluj

Ofera o solutie stabila si permanenta pentru inlocuirea dintilor lipsa, fiind ancorate in os prin intermediul implanturilor. Acestea sunt realizate din materiale sigure pentru sanatatea orala. Procesul de confectionare a protezelor implica o evaluare a structurii orale a pacientului, luandu-se in considerare forma fetei, alinierea dintilor si culoarea pentru a obtine o potrivire perfecta si un aspect natural.

Protezele partiale, totale si scheletate sunt utilizate pentru inlocuirea dintilor si restabilirea functiei masticatorii, vorbirii si esteticii.

Proteze dentare Cluj, coroane dentare zirconiu Cluj-Napoca

Proteza dentara partiala in Cluj

Proteza dentara partiala este o proteza mobila care inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa. Aceasta este fixata pe dintii naturali ramasi cu ajutorul carligelor, a elementelor de fixare sau a altor sisteme de retentie. Protezele partiale ofera o solutie eficienta pentru inlocuirea dintilor lipsa, imbunatatind functia masticatorie si estetica zambetului. Acestea sunt mai usor de ajustat si de intretinut decat protezele totale. Protezele partiale pot necesita ajustari periodice pentru a asigura o potrivire confortabila. De asemenea, pot fi mai putin stabile decat protezele fixe sau suportate de implanturi.

Proteze dentare Cluj, coroane dentare zirconiu Cluj-Napoca

Proteza dentara totala

Proteza dentara totala, cunoscuta si sub numele de proteza dentara completa, inlocuieste toti dintii unei arcade dentare. Aceasta este sustinuta de tesutul gingival si de structura osoasa a maxilarului sau mandibulei. Protezele totale restabilesc functia masticatorie, vorbirea si estetica zambetului pentru pacientii care au pierdut toti dintii. Acestea pot imbunatati calitatea vietii si increderea in sine a pacientului.

Protezele totale pot necesita un timp de adaptare initial si pot provoca uneori iritatii sau disconfort. Este important sa se efectueze ajustari regulate pentru a mentine o potrivire confortabila.

Proteze dentare Cluj, coroane dentare zirconiu Cluj-Napoca

Proteza dentara scheletata

Proteza dentara scheletata este o proteza partiala care utilizeaza un schelet metalic subtire pentru a sustine dintii artificiali. Aceasta ofera o solutie mai estetica si mai confortabila decat protezele traditionale. Protezele dentare scheletate sunt mai subtiri, mai usoare si mai discrete decat protezele traditionale. Scheletul metalic ofera o sustinere mai stabila si mai durabila pentru proteza. Protezele scheletate pot fi mai costisitoare decat protezele traditionale si pot necesita o tehnica specializata pentru confectionare. De asemenea, pot fi mai dificile de reparat in caz de deteriorare.

Proteze dentare Cluj, coroane dentare zirconiu Cluj-Napoca

Programeaza-te!

Click pe buton, pentru a solicita programare online.

Despre proteza dentara pe implant

Proteza dentara pe implanturi reprezinta o solutie moderna si eficienta pentru inlocuirea dintilor lipsa, oferind o alternativa stabila, durabila si naturala fata de protezele dentare mobile conventionale. Protezele dentare pe implanturi pot fi mai costisitoare decat protezele dentare mobile, deoarece implica proceduri chirurgicale si materiale de calitate superioara. Plasarea implanturilor dentare necesita interventii chirurgicale minore, ceea ce poate implica un timp de recuperare si potentiale riscuri asociate cu orice interventie chirurgicala. Exista anumite conditii medicale sau factori care pot contraindica implanturile dentare, cum ar fi insuficienta osoasa, probleme de sanatate generala sau obiceiuri nocive precum fumatul. Procesul de integrare a implanturilor dentare in osul maxilarului sau mandibulei poate dura cateva luni si necesita o perioada de vindecare adecvata pentru a asigura succesul procedurii.

 • Stabilitate si confort: Implanturile dentare ofera o ancorare solida pentru proteza dentara, asigurand o stabilitate superioara in timpul masticarii si vorbirii. Acest lucru contribuie la confortul pacientului si la imbunatatirea calitatii vietii.
 • Estetica imbunatatita: Protezele pe implanturi sunt proiectate sa aiba un aspect natural si sa se integreze armonios in zambetul pacientului, contribuind la imbunatatirea esteticii faciale si a increderii in sine.
 • Prevenirea pierderii osoase: Implanturile dentare stimuleaza osul maxilarului sau mandibulei, prevenind resorbtia osoasa si mentinand densitatea osoasa. Acest lucru contribuie la mentinerea sanatatii osoase a maxilarului si mandibulei.
 • Durabilitate si longevitate: Protezele dentare pe implanturi sunt mai durabile si au o durata de viata mai lunga in comparatie cu protezele mobile conventionale, reducand necesitatea inlocuirii frecvente a protezei.

 

Fiecare tip de proteza dentara are avantaje si limitari specifice, iar alegerea potrivita depinde de nevoile si preferintele individuale ale pacientului, precum si de recomandarile medicului stomatolog. Este important sa se efectueze o evaluare detaliata a starii orale si a optiunilor disponibile pentru a selecta cea mai potrivita proteza dentara pentru a restabili functia si estetica zambetului.

Zambetul tau "Hollywood Smile"

Cand recomandam proteza dentara?

Protezele dentare mobile sunt indicate intr-o serie de situatii in care pacientii au dinti lipsa sau au nevoie de inlocuire a dintilor pentru a restabili functia masticatorie, vorbirea si estetica zambetului. Iata cateva situatii in care protezele dentare mobile sunt adesea recomandate:

 • Pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa:  Protezele partiale sunt utilizate pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa intr-o arcada dentara. Acestea pot restabili functia masticatorie si estetica zambetului, precum si pot preveni migratia dintilor adiacenti.
 • Pentru inlocuirea tuturor dintilor unei arcade dentare: Protezele totale (dentare) sunt recomandate pentru pacientii care au pierdut toti dintii unei arcade dentare. Acestea ofera o solutie eficienta pentru restabilirea functiei masticatorii si a vorbirii, precum si pentru imbunatatirea esteticii zambetului.
 • In situatii temporare: Protezele dentare mobile pot fi folosite in situatii temporare, cum ar fi in timpul vindecarii dupa extractii dentare sau in perioada de asteptare pentru proceduri dentare mai complexe, precum puntile dentare sau implanturile dentare.
 • Pentru pacientii care nu sunt candidati pentru proteze fixe sau implanturi dentare: Protezele dentare mobile pot fi o optiune potrivita pentru pacientii care nu sunt candidati pentru proteze dentare fixe sau implanturi dentare din diverse motive, cum ar fi pierderea osoasa sau conditii medicale preexistente.
 • In situatii de cost redus: Protezele dentare mobile pot fi o optiune mai accesibila din punct de vedere financiar pentru pacientii care nu isi permit proteze dentare fixe sau suportate de implanturi.

Cand nu recomandam proteza dentara?

Exista anumite situatii in care protezele dentare mobile pot fi contraindicate sau pot fi considerate mai putin potrivite pentru anumite pacienti. Iata cateva cazuri in care protezele dentare mobile ar putea fi contraindicate:

 • Structura osoasa insuficienta: Daca pacientul prezinta o pierdere semnificativa a structurii osoase in maxilar sau mandibula, protezele dentare mobile ar putea fi instabile sau inconfortabile. In aceste cazuri, protezele suportate de implanturi dentare ar putea fi o optiune mai potrivita.
 • Probleme de sanatate orala severe: Pacientii cu afectiuni orale severe, cum ar fi boala parodontala avansata sau infectii recurente, ar putea avea dificultati in mentinerea igienei orale si a sanatatii gingivale sub protezele dentare mobile.
 • Rezistenta redusa a tesuturilor moi: Pacientii cu tesuturi moi delicate sau sensibile in cavitatea orala ar putea experimenta iritatii sau rani sub protezele dentare mobile, ceea ce ar putea fi inconfortabil sau daunator pentru sanatatea orala.
 • Probleme de adaptare: Unii pacienti ar putea avea dificultati in adaptarea la protezele dentare mobile, in special la protezele totale, din cauza disconfortului initial sau a dificultatilor in vorbire si masticare.
 • Preferinte personale: Unii pacienti ar putea prefera protezele dentare fixe sau suportate de implanturi dentare pentru stabilitate si confortul pe termen lung pe care le ofera, in locul protezelor mobile care necesita ajustari periodice si retentie externa.

Protezele dentare pe implanturi reprezinta o optiune moderna si eficienta pentru inlocuirea dintilor lipsa, oferind o solutie stabila, durabila si naturala pentru pacientii care au suferit pierderea unuia sau mai multor dinti. Iata mai multe detalii despre indicatiile si contraindicatiile pentru protezele dentare pe implanturi:

Indicatii pentru proteza dentara pe implant

 • Pierderea unuia sau mai multor dinti: Protezele pe implanturi sunt indicate pentru pacientii care au pierdut unul sau mai multi dinti si doresc o solutie permanenta si stabila pentru inlocuirea acestora.
 • Stabilitate si confort: Protezele pe implanturi ofera o stabilitate superioara in comparatie cu protezele mobile conventionale, permitand pacientului sa mestece si sa vorbeasca fara disconfort sau senzatie de instabilitate.
 • Imbunatatirea esteticii: Protezele dentare pe implanturi pot restabili aspectul natural al zambetului, contribuind la imbunatatirea esteticii faciale si a increderii in sine.
 • Prevenirea migratiei dintilor: Implanturile dentare stabilizeaza protezele si previn migratia dintilor adiacenti, contribuind la mentinerea alinierii corecte a dintilor.
 • Conservarea sanatatii osoase: Implanturile dentare stimuleaza osul maxilarului sau mandibulei, ajutand la mentinerea densitatii osoase si prevenind resorbtia osoasa.

Contraindicatii pentru proteza pe implant

 • Insuficienta osoasa: Pacientii cu insuficienta osoasa in zona implantului pot avea nevoie de proceduri suplimentare de augmentare osoasa inainte de implantare.
 • Probleme de sanatate generala: Anumite conditii medicale precum diabetul necontrolat, boli autoimune sau afectiuni ale sistemului imunitar pot contraindica implanturile dentare.
 • Fumatul: Fumatul poate afecta procesul de vindecare si integrare a implanturilor, crescand riscul de esec al procedurii.
 • Afectiuni orale severe: Pacientii cu afectiuni orale severe, cum ar fi boala parodontala avansata, pot necesita tratament prealabil inainte de implantare.
 • Probleme de adaptare sau comportamentale: Pacientii care nu sunt capabili sa respecte instructiunile postoperatorii sau care au probleme de adaptare la proteze pot avea rezultate mai slabe cu implanturile dentare.

Recomandari dupa protezele dentare mobile

 • Igiena orala riguroasa: Este important sa mentineti o igiena orala corespunzatoare pentru a preveni acumularea placii bacteriene si a preveni problemele dentare si gingivale.
 • Curatare regulata a protezei: Spalati protezele dentare mobile cu apa si periuta de dinti moale dupa fiecare masa. De asemenea, este recomandat sa le curatati cu o solutie speciala pentru proteze.
 • Vizite regulate la dentist: Programati-va vizite regulate la medicul stomatolog pentru verificari periodice si ajustari ale protezei, daca este necesar.
 • Evitarea alimentelor tari: Evitati alimentele tari si lipicioase care ar putea afecta integritatea protezei sau ar putea cauza dislocarea acesteia.
 • Odihniti-va mucoasa orala: Daca simtiti disconfort sau iritatie sub proteza dentara, lasati mucoasa orala sa se odihneasca pentru a preveni leziunile.

Recomandari dupa tratamentul cu proteza dentara pe implanturi

 • Igiena orala si a implanturilor: Mentineti o igiena orala riguroasa si curatati cu atentie implanturile dentare pentru a preveni inflamatiile gingivale si problemele peri-implantare.
 • Program de igienizare profesionala: Participati la programe regulate de igienizare si de intretinere a implanturilor dentare pentru a mentine sanatatea gingiilor si a osului.
 • Vizite periodice la medicul stomatolog: Programati-va vizite regulate la medicul stomatolog pentru verificari periodice si monitorizarea starii implanturilor dentare.
 • Evitarea obiceiurilor nocive: Evitati obiceiuri precum fumatul sau mestecatul excesiv, care pot afecta integritatea implanturilor dentare si pot creste riscul de complicatii.
 • Monitorizarea evolutiei: Fiti atenti la orice schimbare sau disconfort in zona implanturilor dentare si raportati imediat medicului stomatolog.

Este important sa urmati cu atentie recomandarile medicului stomatolog si sa respectati indicatiile de ingrijire si de monitorizare a protezelor dentare mobile sau a protezelor pe implanturi pentru a mentine sanatatea orala si a prelungi durabilitatea si confortul acestora. Daca intampinati orice problema sau disconfort, nu ezitati sa contactati medicul stomatolog pentru evaluare si tratament adecvat.

Avantaje proteze dentare mobile Cluj

 • Cost redus: Protezele dentare mobile sunt, in general, mai accesibile din punct de vedere financiar decat protezele dentare pe implanturi.
 • Reparabilitate: Protezele mobile pot fi usor reparate sau ajustate in caz de necesitate, fara a implica interventii chirurgicale complexe.
 • Adaptabilitate: Protezele mobile pot fi utilizate temporar sau in situatii in care pacientul nu este eligibil pentru implanturi dentare.
 • Usurinta in ingrijire: Protezele mobile pot fi indepartate pentru curatare si igienizare, facilitand mentinerea unei igiene orale adecvate.

Avantajele protezelor dentare pe implanturi

 • Stabilitate si confort: Protezele pe implanturi ofera o stabilitate superioara si un confort sporit in timpul masticarii si vorbirii.
 • Estetica imbunatatita: Implanturile dentare contribuie la restabilirea aspectului natural al zambetului si a conturului fetei. 
 • Prevenirea pierderii osoase: Implanturile dentare stimuleaza osul maxilarului sau mandibulei, prevenind resorbtia osoasa si mentinand sanatatea osoasa.
 • Durabilitate: Protezele pe implanturi sunt mai durabile si au o durata de viata mai lunga in comparatie cu protezele mobile.

Programeaza-te!

Click pe buton, pentru a solicita programare online.

Concluzii proteze dentare Cluj

Protezele dentare mobile si protezele dentare pe implanturi reprezinta doua optiuni diferite pentru inlocuirea dintilor lipsa, fiecare avand avantaje si dezavantaje specifice. Protezele mobile sunt o optiune mai accesibila si pot fi folosite in situatii temporare sau pentru pacientii care nu sunt candidati pentru implanturi dentare. Pe de alta parte, protezele pe implanturi ofera o stabilitate superioara, un confort imbunatatit si o estetica mai naturala, fiind o solutie durabila si eficienta pe termen lung.

Zambetul tau este prioritatea noastra. Servicii profesionale.

Servicii profesionale

Oferim o gama variata de servicii stomatologice de inalta calitate, personalizate pentru nevoile tale unice. Echipa noastra de medici se angajeaza sa iti ofere un zambet sanatos si stralucitor.

Tehnologie avansata

Folosim tehnologie de varf pentru a-ti asigura cea mai buna experienta stomatologica posibila. De la diagnoza la tratament, suntem mereu la curent cu ultimele avansuri din domeniu pentru beneficiul tau.

TRATAMENTE STOMATOLOGIE CLUJ

# cabinet stomatologic # dentist Cluj-Napoca

Oferim o gama completa de tratamente dentare / stomatologice, incepand de la controale de rutina pana la proceduri complexe. Echipa noastra utilizeaza tehnologie moderna pentru a-ti oferi ingrijirea de care ai nevoie.

Implant dentar

Redam frumusetea zambetului tau, inlocuind dintii lipsa cu implanturi de calitate superioara.

Coroana dentara

Reconstruim si protejam dintii afectati, folosind coroane personalizate si estetice.

Obturatie dentara

Tratam cariile si restauram functionalitatea dintilor cu obturatii durabile si discrete.

Fatete dentare

Corectam imperfectiunile dintilor, aplicand fatete subtiri si naturale.

Extractii dentare

Efectuam extractii dentare in conditii de maxima siguranta si confort pentru pacient.

Albire dentara

Oferim solutii profesionale de albire pentru un zambet mai stralucitor si mai alb.

Trat. endodontic

Salvam dintii afectati de infectii, realizand tratamente pe canal eficiente si fara durere.

Igienizare dentara

Asiguram sanatatea si estetica zambetului tau, printr-o igienizare dentara profesionala.

Pentru un zambet de invidiat...​

Alaturi de tine!

Impreuna, construim un zambet de invidiat!
Urmeaza-ne in calatoria spre sanatatea orala ideala
si exploreaza ofertele noastre speciale,
sfaturile experte si noutatile din lumea stomatologiei.