Tratament parodontoza Cluj

Boala parodontala, cunoscuta si sub denumirea de parodontoza, este o afectiune inflamatorie cronica care afecteaza tesuturile de sustinere a dintilor, inclusiv gingiile, osul alveolar si ligamentele parodontale. Boala parodontala este cauzata de bacteriile prezente in placa dentara care se acumuleaza pe suprafata dintilor si gingiilor.

Despre boala parodontala

Boala parodontala, cunoscuta si sub denumirea de parodontita – popular parodontoza, este o afectiune inflamatorie cronica care afecteaza tesuturile de sustinere a dintilor, inclusiv gingiile, osul alveolar si ligamentele parodontale. Boala parodontala este cauzata de bacteriile prezente in placa dentara care se acumuleaza pe suprafata dintilor si gingiilor, ducand la inflamatie si deteriorarea tesuturilor.

Tratamentul bolii parodontale implica indepartarea placii bacteriene si a tartrului de pe suprafata dintilor, igiena orala riguroasa, detartrajul profesional, terapia cu laser, interventii chirurgicale parodontale sau alte proceduri specifice recomandate de medicul dentist sau parodontolog. Este important sa consulti un specialist pentru diagnosticul si tratamentul corect al bolii parodontale, pentru a preveni complicatiile si consecintele grave ale acestei afectiuni.

Depistarea bolii parodontale, cunoscuta si sub denumirea de parodontoza sau boala parodontala, implica evaluarea starii de sanatate a tesuturilor de sustinere a dintilor, inclusiv gingiile, osul alveolar si ligamentele parodontale. Exista mai multe metode si tehnici utilizate pentru depistarea parodontozei, iar diagnosticul este stabilit de medicul dentist sau de parodontolog pe baza evaluarii clinice si a investigatiilor specifice.

dr Ciurea Remus @ cabinet stomatologic Cluj, stomatologie Cluj

dr. Ciurea Remus

medic specialist parodont., rezident chirurgie

Gingivita, afectiunea gingiilor, care precede parodontoza

Gingivita este forma incipienta a bolii parodontale si afecteaza doar gingiile. Este cauzata de placa bacteriana care se acumuleaza in jurul dintilor si gingiilor, determinand inflamarea acestora. 

Simptomele comune ale gingivitei includ sangerarea gingiilor la periajul dentar, roseata si umflarea gingiilor.

Tratament parodontoza Cluj cabinet stomatologic Cluj

Parodontoza

Parodontita este forma mai avansata a bolii parodontale, care implica inflamatia si deteriorarea tesuturilor de sustinere a dintilor, cum ar fi osul si ligamentele parodontale. În stadiile avansate, parodontita poate duce la retragerea gingiilor, formarea de buzunare parodontale (spatii intre dinti si gingii) si pierderea osului alveolar.

Simptomele comune ale parodontitei includ sangerarea gingiilor, sensibilitate la rece sau la cald, mobilitatea dintilor, halena persistenta, gust neplacut in gura si retragerea gingiilor. Netratata, boala parodontala poate duce la pierderea dintilor si la complicatii mai grave pentru sanatatea orala si generala.

Tratament parodontoza Cluj cabinet stomatologic Cluj

Programeaza-te!

Click pe buton, pentru a solicita programare online.

Metode pentru depistarea bolii parodontale

Iata cateva metode comune folosite pentru depistarea bolii parodontale:

 • Examinarea clinica a gingiilor: Medicul dentist examineaza aspectul gingiilor, inclusiv culoarea, textura, umflarea si sangerarea la sondajul gingival. Evaluarea prezentei de buzunare parodontale (spatii anormale intre dinti si gingii) si de recesiuni gingivale.
 • Sondajul parodontal: Sondajul parodontal este o procedura prin care medicul dentist masoara adancimea buzunarelor parodontale folosind un instrument special numit proba parodontala. Aceasta masurare ajuta la evaluarea gradului de inflamatie si de deteriorare a tesuturilor parodontale.
 • Radiografiile dentare: Radiografiile dentare, precum radiografia periapicala sau radiografia panoramica, pot oferi informatii detaliate despre starea osului alveolar si a ligamentelor parodontale. Aceste imagini radiologice permit medicului dentist sa identifice eventualele leziuni sau pierderi de os asociate bolii parodontale.
 • Teste de mobilitate dentara: Medicul dentist poate efectua teste de mobilitate pentru a evalua gradul de mobilitate al dintilor, care poate fi un semn al afectarii tesuturilor de sustinere.
 • Teste de sangerare gingivala: Realizarea unor teste specifice pentru a evalua sangerarea gingivala poate fi utila in depistarea inflamatiei gingivale asociate bolii parodontale.
 • Evaluarea istoricului medical si a simptomelor: Medicul dentist poate discuta cu pacientul despre simptomele resimtite, precum sangerarea gingiilor, sensibilitatea dentara sau halena persistenta, pentru a stabili un diagnostic corect.

În functie de rezultatele evaluarii clinice si a investigatiilor efectuate, medicul dentist va stabili diagnosticul de boala parodontala si va recomanda planul de tratament adecvat. Este important sa efectuezi vizite regulate la medicul dentist pentru evaluarea starii de sanatate orala si pentru depistarea precoce a bolii parodontale.

În functie de rezultatele evaluarii clinice si a investigatiilor efectuate, medicul dentist va stabili diagnosticul de boala parodontala si va recomanda planul de tratament adecvat. Este important sa efectuezi vizite regulate la medicul dentist pentru evaluarea starii de sanatate orala si pentru depistarea precoce a bolii parodontale.

Zambetul tau "Hollywood Smile"

Tratament boala parodontala (parodontoza)

Tratamentul bolii parodontale, cunoscuta si sub denumirea de parodontoza sau boala parodontala, este personalizat in functie de stadiul si severitatea bolii, precum si de necesitatile individuale ale fiecarui pacient. Tratamentul bolii parodontale implica indepartarea placii bacteriene si a tartrului, reducerea inflamatiei gingivale, regenerarea tesuturilor afectate si mentinerea sanatatii orale pe termen lung. Iata cateva dintre tratamentele comune utilizate in parodontoza:

 • Detartrajul profesional: Detartrajul profesional este procedura prin care medicul dentist indeparteaza placa bacteriana si tartrul de pe suprafata dintilor si din spatiile interdentare. Aceasta procedura ajuta la reducerea inflamatiei gingivale si la prevenirea progresiei bolii.
 • Scaling si root planing: Scaling-ul si root planing-ul sunt proceduri non-chirurgicale utilizate pentru curatarea profunda a radacinilor dintilor si a suprafetelor radiculare expuse. Aceste proceduri ajuta la indepartarea placii bacteriene si a tartrului din buzunarele parodontale si la netezirea suprafetelor radiculare pentru a preveni acumularea bacteriilor.
 • Terapia cu laser: Terapia cu laser poate fi utilizata pentru indepartarea bacteriilor si a tesuturilor deteriorate, precum si pentru stimularea regenerarii tesuturilor sanatoase. Aceasta tehnica poate fi eficienta in tratarea inflamatiei gingivale si a bolii parodontale in stadii incipiente.
 • Chirurgia parodontala:În cazurile avansate de boala parodontala, pot fi necesare interventii chirurgicale parodontale, cum ar fi chirurgia de reducere a buzunarelor parodontale, regenerarea osoasa sau transplantul de tesut gingival. Aceste proceduri chirurgicale sunt efectuate pentru a restabili sanatatea gingiilor si a tesuturilor de sustinere a dintilor.
 • Antibiotice si medicamente locale: În unele cazuri, medicul dentist poate prescrie antibiotice sau medicamente locale antiseptice pentru a combate infectia bacteriana si a reduce inflamatia.

Simptome parodontoza

Boala parodontala, cunoscuta si sub denumirea de parodontoza sau boala parodontala, poate prezenta o serie de semne si simptome care pot indica prezenta acestei afectiuni. Este important sa fii atent la aceste semne si sa consulti medicul dentist pentru evaluarea si diagnosticarea corecta a bolii parodontale. Iata cateva indicatii si simptome comune asociate bolii parodontale:

 • Sangerarea gingiilor: Sangerarea gingiilor in timpul periajului dentar sau la utilizarea atei dentare poate fi un prim semn al inflamatiei gingivale asociate bolii parodontale.
 • Umflarea si sensibilitatea gingiilor: Gingiile inflamate, umflate si sensibile la atingere pot indica prezenta unei infectii bacteriene si a inflamatiei in tesuturile gingivale.
 • Retractia gingivala: Retractia gingivala sau recesiunea gingivala, care consta in retragerea gingiilor si expunerea radacinilor dintilor, poate fi un semn al bolii parodontale in stadii avansate.
 • Prezenta de buzunare parodontale: Buzunarele parodontale sunt spatii anormale intre dinti si gingii care pot fi masurate prin sondajul parodontal si pot indica pierderea de atasament parodontal.
 • Mobilitate dentara: Mobilitatea excesiva a dintilor sau senzatia de dinti mobili poate fi un semn al afectarii tesuturilor de sustinere a dintilor in cazurile avansate de boala parodontala.
 • Halena persistenta: Halena sau respiratia urat mirositoare persistenta poate fi asociata cu acumularea bacteriilor in cavitatea orala din cauza bolii parodontale.
 • Durere sau disconfort la mestecare: Durerea la mestecare sau disconfortul la nivelul gingiilor sau al dintilor poate fi un simptom al bolii parodontale in stadii avansate.
 • Formarea de abcese gingivale: Prezenta de abcese gingivale, care sunt coletii de puroi la nivelul gingiilor, poate fi un semn al unei infectii bacteriene asociate cu boala parodontala.

Daca observi aceste semne si simptome asociate bolii parodontale, este recomandat sa consulti medicul dentist pentru evaluare si diagnosticare corecta. Tratamentul precoce al bolii parodontale este crucial pentru prevenirea complicatiilor si mentinerea sanatatii orale pe termen lung.

 

Prevenire boala parodontala

Prevenirea bolii parodontale, cunoscuta si sub denumirea de paradontoza sau boala parodontala, este cruciala pentru mentinerea sanatatii orale si prevenirea complicatiilor asociate acestei afectiuni. Iata cateva sfaturi si masuri pe care le poti lua pentru a preveni aparitia bolii parodontale:

 • Mentine o igiena orala riguroasa! Cum? Periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi, folosind o periuta de dinti cu peri moi si pasta de dinti cu fluor. Foloseste ata dentara zilnic pentru curatarea spatiilor interdentare si a suprafetelor interdentare. Utilizeaza apa de gura antiseptica pentru a reduce bacteriile din cavitatea orala.
 • Viziteaza regulat medicul dentist: Programul de controale dentare regulate este esential pentru diagnosticarea precoce a bolii parodontale si pentru prevenirea complicatiilor. Efectueaza detartrajul profesional si igienizarea dentara regulat pentru indepartarea placii bacteriene si a tartrului.
 • Evita fumatul si consumul excesiv de alcool. Fumatul si consumul excesiv de alcool pot creste riscul de aparitie a bolii parodontale si pot afecta sanatatea gingiilor si a tesuturilor de sustinere a dintilor.
 • Adopta o alimentatie echilibrata: Consuma alimente sanatoase, bogate in nutrienti esentiali pentru sanatatea gingiilor si a dintilor, cum ar fi fructele, legumele, lactatele si proteinele slabe.
 • Evita stresul si mentine un stil de viata sanatos: Stresul cronic poate afecta sistemul imunitar si poate creste sensibilitatea la inflamatii si afectiuni dentare. Adopta tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, yoga sau exercitiile de relaxare.
 • Protejeaza-ti dintii si gingiile: Evita obiceiurile daunatoare, cum ar fi muscatul unghiilor sau utilizarea dintilor pentru deschiderea ambalajelor. Poarta protectie bucala in timpul activitatilor sportive pentru a preveni leziunile dentare. Respectarea acestor masuri de prevenire a bolii parodontale poate contribui la mentinerea sanatatii orale si la reducerea riscului de aparitie a acestei afectiuni

Avantaje tratament parodontoza

Tratamentele parodontale pentru boala parodontala prezinta numeroase avantaje si beneficii care contribuie la imbunatatirea starii de sanatate orala a pacientului si la prevenirea complicatiilor pe termen lung. Este important sa urmezi si sa finalizezi tratamentul recomandat de medicul dentist pentru a obtine rezultatele dorite si pentru a mentine sanatatea gingiilor si a tesuturilor de sustinere a dintilor. Iata cateva dintre avantajele tratamentelor parodontale in boala parodontala:

 • Reducerea inflamatiei gingivale: Tratamentele parodontale contribuie la reducerea inflamatiei gingivale, care este principalul factor implicat in dezvoltarea bolii parodontale.
 • Îmbunatatirea sanatatii gingiilor: Curatarea profesionala a dintilor si a radacinilor, indepartarea placii bacteriene si a tartrului, precum si tratarea infectiilor gingivale ajuta la restabilirea sanatatii gingiilor.
 • Prevenirea progresiei bolii: Tratamentele parodontale corecte si o igiena orala riguroasa pot opri progresia bolii parodontale si pot preveni afectarea ulterioara a tesuturilor de sustinere ale dintilor.  
 • Reducerea sangerarii gingivale: Tratamentele parodontale pot reduce sangerarea gingivala si sensibilitatea gingiilor, imbunatatind astfel confortul pacientului in timpul periajului dentar si a utilizarii atei dentare.
 • Stimularea regenerarii tesuturilor: Anumite tratamente parodontale, cum ar fi terapia cu laser sau regenerarea osoasa, pot stimula regenerarea tesuturilor afectate si pot imbunatati structura si functia acestora.  
 • Întarirea tesuturilor de sustinere a dintilor: Tratamentele parodontale pot consolida si intari ligamentele parodontale si osul alveolar, contribuind la mentinerea stabilitatii si sanatatii dintilor.  
 • Îmbunatatirea esteticii dentare: Tratamentele parodontale pot imbunatati aspectul estetic al zambetului prin reducerea gingivitei, a retractiei gingivale si a altor modificari ale gingiilor asociate bolii parodontale.
 • Prevenirea pierderii dentare: Prin gestionarea si tratarea bolii parodontale, tratamentele parodontale pot preveni pierderea prematura a dintilor si pot mentine o functionalitate orala adecvata.

Respectarea planului de tratament recomandat de medicul dentist si mentinerea unei igiene orale corecte sunt esentiale pentru obtinerea beneficiilor pe termen lung ale tratamentelor parodontale in boala parodontala.

Programeaza-te!

Click pe buton, pentru a solicita programare online.

În concluzie, boala parodontala reprezinta o afectiune inflamatorie cronica a tesuturilor de sustinere a dintilor, care poate afecta gingiile, osul alveolar si ligamentele parodontale. Aceasta afectiune este cauzata de acumularea placii bacteriene si a tartrului in jurul dintilor, care conduc la inflamatie gingivala, pierderea de atasament parodontal si deteriorarea tesuturilor de sustinere ale dintilor.

Semnele si simptomele bolii parodontale pot varia de la sangerarea gingiilor si umflarea acestora pana la retractia gingivala, mobilitatea dentara si halena persistenta. Diagnosticul si tratamentul precoce al bolii parodontale sunt esentiale pentru prevenirea complicatiilor si mentinerea sanatatii orale pe termen lung.

Tratamentul bolii parodontale implica proceduri precum detartrajul profesional, scaling-ul si root planing-ul, terapia cu laser, chirurgia parodontala, precum si utilizarea de antibiotice si medicamente locale. Aceste tratamente au ca obiective reducerea inflamatiei gingivale, regenerarea tesuturilor afectate, consolidarea tesuturilor de sustinere a dintilor si prevenirea progresiei bolii.

Respectarea recomandarilor medicului dentist, mentinerea unei igiene orale riguroase si efectuarea vizitelor regulate la cabinetul stomatologic sunt importante pentru gestionarea bolii parodontale si pentru mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor. Prin tratamentul adecvat si ingrijirea corespunzatoare, este posibil sa se previna pierderea prematura a dintilor si sa se obtina rezultate pozitive in gestionarea bolii parodontale.

Zambetul tau este prioritatea noastra. Servicii profesionale.

Servicii profesionale

Oferim o gama variata de servicii stomatologice de inalta calitate, personalizate pentru nevoile tale unice. Echipa noastra de medici se angajeaza sa iti ofere un zambet sanatos si stralucitor.

Tehnologie avansata

Folosim tehnologie de varf pentru a-ti asigura cea mai buna experienta stomatologica posibila. De la diagnoza la tratament, suntem mereu la curent cu ultimele avansuri din domeniu pentru beneficiul tau.

TRATAMENTE STOMATOLOGIE CLUJ

# cabinet stomatologic # dentist Cluj-Napoca

Oferim o gama completa de tratamente dentare / stomatologice, incepand de la controale de rutina pana la proceduri complexe. Echipa noastra utilizeaza tehnologie moderna pentru a-ti oferi ingrijirea de care ai nevoie.

Implant dentar

Redam frumusetea zambetului tau, inlocuind dintii lipsa cu implanturi de calitate superioara.

Coroana dentara

Reconstruim si protejam dintii afectati, folosind coroane personalizate si estetice.

Obturatie dentara

Tratam cariile si restauram functionalitatea dintilor cu obturatii durabile si discrete.

Fatete dentare

Corectam imperfectiunile dintilor, aplicand fatete subtiri si naturale.

Extractii dentare

Efectuam extractii dentare in conditii de maxima siguranta si confort pentru pacient.

Albire dentara

Oferim solutii profesionale de albire pentru un zambet mai stralucitor si mai alb.

Trat. endodontic

Salvam dintii afectati de infectii, realizand tratamente pe canal eficiente si fara durere.

Igienizare dentara

Asiguram sanatatea si estetica zambetului tau, printr-o igienizare dentara profesionala.

Pentru un zambet de invidiat...​

Alaturi de tine!

Impreuna, construim un zambet de invidiat!
Urmeaza-ne in calatoria spre sanatatea orala ideala
si exploreaza ofertele noastre speciale,
sfaturile experte si noutatile din lumea stomatologiei.